Viktigt att sätta upp sparande för barnen

Det är inte fel att ge dina barn en god start i livet. Det kan du göra genom att starta ett sparande. Att även prata om pengar och ekonomi hemma är bra och att låta barnen vara delaktiga och få koll på vad det innebär att tjäna pengar eller att betala räkningar med mera. Det är bra att låta barnen få ett ekonomiskt ansvarstagande och lär dem värdet av pengar.

Hur mycket ska du spara till barnen?

Det är inte fel att så tidigt som möjligt börja spara pengar till dina barn. I början måste du inte lägga så mycket per månad, det ger ändå resultat att lägga något varje månad. Har du flera barn är det bra att spara på enskilda konton. Annars är det ett måste att ha bestämt hur pengarna ska fördelas. Du kan välja att spara i ditt eget namn eller så öppnar du ett konto i barnets namn. 

Sparar du pengarna i ditt eget namn så är pengarna dina och det du som disponerar över dem. Det innebär att du själv kan bestämma när barnet ska få pengarna. Komplettera även med ett testamente, i fall det värsta skulle ske, så att alla vet vems pengar det är på ditt konto.

Vilken typ av sparande ska du välja?

Du kan som sagt spara i eget namn eller öppna ett konto till barnet, i barnets namn. 

Vill du spara direkt till ett barn behöver du öppna ett konto i barnets namn. Det är lite olika hur man gör det beroende på vilken bank ni använder. De brukar ofta kontrollera vilka som är barnets förmyndare, oftast är det ju ni föräldrar. Båda föräldrarnas underskrift behövs då man öppnar kontot.

Barnets föräldrar måste bestämma om kontot ska disponeras gemensamt, vilket är det vanligaste när det finns två föräldrar. Man kan även välja att ni ska kunna disponera kontot var och en för sig. När barnet fyllt 16 kan han eller hon öppna ett eget konto.

Att spara till ett barn är en långsiktig investering och det går att välja mellan flera olika alternativ. På lång sikt an det vara bra att ha aktier eller aktiefonder för barnet, då det ofta ger den högsta avkastningen. Klicka här och hitta ett casino, kanske du kan öka sparandet för både dig och ditt barn om du har tur!

Om du väljer att det ska sparas i fonder eller i aktier så se till att du sprider ut riskerna med minst 5 olika. 

Sedan finns det sparande i en kapitalförsäkring. Då bestämmer du hur och när barnet ska få sina pengar. Det kan vara vid en viss ålder till exempel. Du kan bestämma om allt ska betalas ut direkt eller om det ska ske löpande under en längre tid.

Sparkonto är enkelt och tryggt

Det allra enklaste och tryggaste sparandet är att helt enkelt gå till din egen bank och öppna upp ett sparkonto för dina barn. Det är bra att ändå jämföra med andra banker, de kan ha bättre räntevillkor.  Kolla bara upp så att de du väljer omfattas av insättningsgarantin. Detta innebär att om banken går i konkurs så kommer staten att garanter sparandet och ersätter dig. Alla svenska banker som har Finansinspektionens tillstånd omfattas automatiskt av insättningsgarantin.

Om duväljer att spara på ett sparkonto så kan du göra så här om ni vill att barnets sparpengar ska växa så snabbt som möjligt:

  • Öppna två sparkonton, först ett månadssparkonto som ni sparar regelbundet på och senare ett fasträntekonto som ni för över sparpengarna till när ni har sparat ihop något tiotusental kronor.
  • Bind pengarna på fasträntekontot i 3 år så får ni en bra avkastning och efter tre år bör ni binda pengarna igen.
  • Fortsätt att spara på månadssparkontot vid sidan av och för över ännu mer pengar till ett fasträntekonto när pengarna vuxit tillräckligt.

 

Öppna sparkonto till dina barn

  • Om du sparar i ditt namn är det dina pengar och du avgör när barnet ska få pengarna.
  • Vill du spara i barnets namn kräver oftast banken signatur från båda föräldrarna eller personbevis som styrker vilka som är förmyndare över barnet.
  • Om mor- och farföräldrar vill starta ett sparande för barnet krävs personuppgifter, både till barnet och vanligtvis föräldrarna. Föräldrarna måste även godkänna att ett konto till barnet öppnas.
  • Allt som sparas till barnet räknas som gåvor och är barnets egna pengar. Dock förvaltar du som förälder pengarna fram tills barnet är 18 år. Barnet själv kan dock öppna ett eget sparkonto vid 16 års ålder och pengarna på det egna kontot styr barnet helt själv.
  •  

Se över sparandet en gång per år

Det är inte fel att varje år se över sparandet som du satt upp för dina barn. Kolla hur fonderna har utvecklats eller om det skett förändringar på räntenivåerna.  Tveka inte att våga byta sparande om du hittar något bättre!

Se även till att göra barnen delaktig i själva sparandet, så att de vet om att de har ett sparande och vad det eventuellt ska gå till när de är 18 år.

2 Apr 2021