Höstpyssel

Hösten är mer eller mindre här nu. Även om det inte har skiftat färg i träden, så märks det på vädret. Snart kommer det även märkas av genom att löven blir röda, gula och bruna. Det passar bra nu att hitta material i naturen att ta hem för att pyssla med. Själv eller med barnen. 

Detta du hittar i naturen:

  • Äpplen att göra lyktor av
  • Ekollon och kastanjer att dekorera
  • Höstlöv att pressa och måla
  • Kottar att hänga upp
  • Pumpor att ta in och skapa stilleben av

Naturen ger gratis material

Det som är så bra att gå ut i naturen är att där finns det mängder av material, helt gratis att använda för olika sorters pyssel. Eken ger fina löv samt ekollon och kastanjeträdet ger massvis av blankbruna kastanjer.

Alfabetet med kastanjer

Använd dig av kastanjer, minst 30 stycken. Torka av dem och använd sedan en vit tuschpenna med täckande färg eller måla hobbyfärg med tunn pensel. Rita försiktigt en bokstav på alla kastanjer.  När färgen har torkat har du ett bokstavsspel som du och dina barn kan leka med. 

Dekorera ekollon med guldfärg

Ekollonen får sin bruna, mogna färg under denna månad, september. Det är perfekt att samla på dig dessa och sedan måla dem eller spraya dem med guldspray.

Konstverk av löv

Skogens alla löv går att pressa så väl som att måla. Gå ut på en lång promenad och ta med dig löven du hittar hem och låt de torka. Dessa blir perfekta att pyssla med.

När löven är torra och pressade kan du måla mönster med vit täckande färg eller täcka med glitter och skapa små konstverk. Häng upp löven i ett snöre och dekorera olika rum med dessa.

Löv som pressats går även att skapa mönster med på ett tjockt, stort papper. Dessa kan bli till en härlig tavla att rama in.

Du kan även göra vackra lyktor med löv eller pinnar. Använd tomma syltbrukar eller liknande. Klistra fast höstlöv runt burkarna och det med tunt tapetklister. Det går även att limma fast små pinnar och avklippta kvistar runt hela glaset. 

Skapa en kottslinga

Förutom ljusslingor och lövslingor går det även att skapa dekorativa kottslingor. Du kan hitta mängder av kottar i skogen, både gran och tall. Du kan spraymåla dem med guldfärg eller vit täckande färg. Fäst en metallögla i toppen av varje kotte och träd sedan på dessa ett lite tjockare snöre. 

14 Sep 2020