Gör en egen lavalampa tillsammans med barnen

Att lära sig att göra en lavalampa kommer att vara en fantastisk aktivitet för barn (och vuxna!) att engagera sig i, eftersom de är ett unikt och säkert sätt att inreda ditt barns sovrum.

Men de är också ett spännande sätt att lära barn om densitet och kemiska reaktioner, så de gör ett fantastiskt vetenskapligt experiment som du kan prova medan barnen är lediga från skolan också.

 De första lärdomarna som barnen kommer att lära sig av detta experiment handlar om densitet (massa/vikt). Vinägern sjunker till botten av behållaren eftersom den har en högre densitet än den vegetabiliska oljan, så den är "tyngre".

Den andra lektionen handlar om kemiska reaktioner. När vinägern når botten av behållaren reagerar den med bakpulver och skapar en gas som kallas koldioxid. Koldioxiden dyker upp i bubblorna du ser stiga upp vätskan till toppen av flaskan.

Hur man gör en lavalampa

Många tutorials kommer att berätta att du behöver använda en brustablett, vilket är de vitamintabletter du löser upp i drycker. Om du har lite kvar, använd dem gärna!Men vår handledning kräver ingenting förutom några grundläggande hushållsartiklar och några väsentliga saker i butiksskåpen. 

Du kommer behöva:

  • Vegetabilisk olja
  • Matfärg
  • Liten kopp
  • Bakpulver
  • Vinäger
  • 1L flaska eller kopp
  • Sked

Hur man gör en egen lavalampa

1. Tillsätt bakpulver

Tillsätt tre matskedar bakpulver i din 1L flaska eller kopp.

2. Tillsätt oljan

Fyll 2/3 av din flaska eller kopp med vegetabilisk olja, se till att den vilar ovanpå bakpulver och inte blandas med den.

3. Blanda vinägern och matfärgen

Tillsätt lite vinäger och tre droppar av din matfärg i den andra, mindre behållaren.

TIPS: Använd olika färgade matfärger med varje ny flaska, eller blanda några tillsammans (som blått och rött) för att skapa nya färger som du ofta inte kan köpa. Eller istället för matfärg, lägg till lite silverglitter!

4. Luta dig tillbaka och titta

Tillsätt nu din lösning av vinäger och matfärg i den stora 1L-behållaren, långsamt och se vad som händer!

Placera antingen din telefonlampa eller en platt ficklampa under flaskan för att lysa upp botten och få den berömda lavalampans glöd.

14 Jun 2023